De paden op, de lanen in en de weg op met de motor !

Na het weg poetsen van beschermingsmiddelen en het controleren van banden spanning en vloeistoffen, gaan de eerste motorfietsen al weer de weg op.  Of dat verstandig is of niet dat is aan de motorrijder zelf om dat te bepalen en niet aan mij. Maar tóch wil ik even een paar dingen meegeven om het plezier te vergroten.

Aller belangrijkste is wel dat je je motorfiets uit de winterstop-regeling haalt zodat hij weer volledig verzekerd is, en zorg dat je wegenbelasting op orde is. Zodat je niet toevallig je eerste ritje al onverwachts de pineut bent. Zorg vervolgens dat je motorfiets technisch in orde is.

Hoe ?
Om te beginnen kijk je onder de motorfiets of er evt lekkages zijn.
Bekijk ook delen van je motorfiets als voorvorkkeringen, remklauwen, evt. hydrolische koppeling, cilinders en cilinderkoppen en uigaande as (voorste tandwiel) op evt zweten of lekken.

Sluit je accu weer aan als je deze los aan acculader hebt gehad.

Controleer je bandenspanning.
Met de juiste bandenspanning haal je het meest uit de wegligging van de motorfiets. Een te lage bandenspanning veroorzaakt een hoger brandstofverbruik en grotere slijtage van je banden. Te hoge bandenspanning daar in tegen veroorzaakt enorm grip verlies. Kijk in je eigenaarshandleiding voor de juiste bandenspanning !

Test je remmen voor dat je gaat rijden.
Knijp je voorrem in en trap je achterrem in om te zien of je genoeg druk in het remsysteem krijgt.  Kijk langs je remschijven heen om te zien of je remblokken voor nog dik genoeg zijn. 

Vul je tank af met “verse” benzine.
Het beste is natuurlijk om je motorfiets geheel afgetankt in de winterstop te zetten. Heb je dit om wat voor rede dan ook niet gedaan, tank dan de motorfiets geheel af met verse benzine.

Check de verlichting van je motorfiets.
Nou hebben we allemaal geleerd om voor elk ritje de verlichting te controleren. Ook weet ik dat het merendeel dat niet zal doen. Maar eens per jaar is geen overbodige luxe denk ik dan maar en raad je in ieder geval aan om bij het uit de winterstop halen van je machine, in ieder geval één keer je verlichting te controleren!

Kijk of er geen losse delen zijn aan je motorfiets.
Een beetje motorrijder bekijkt zijn machine met grote regelmaat. Niet alleen om te zien of de lak niet beschadigt is maar vooral om te zien of er geen boutjes, kabels of andere dingen los zijn komen te zitten. Nou hoef je niet gelijk monteur te zijn om j motorfiets te checken maar controleren of alle kabels nog vast zitten etc. lijkt me geen overbodige luxe.

BETER !
Het aller mooiste is dat je voor je eerste ritje even een ruime lege parkeerplaats op zoekt, zo dat je weer één met je motorfiets word (feeling). Als de motorfiets niet in orde is dan voel je dat al na een paar bochten. Is de motorfiets in orde begin dan met een kortere tourtje en maak ze steeds langer zodat je zelf ook weer went aan de langere afstanden.

Have funn en keep the right side up !!

 

Please follow and like us: