Afasie; problemen lezen en schrijven

Afasie; PROBLEMEN met LEZEN EN SCHRIJVEN!

Veel mensen krijgen na het oplopen van NAH, te maken met het verlies van gedeeltelijke of zelfs geheel verlies van taalvaardigheden, ook wel afasie genoemd. Dit betekend niet alleen dat men in praktische zin in de problemen komt maar ook de mentale impact is enorm. In veel gevallen zal het probleem dan ook in eerste instantie onderkent, genegeerd en zelfs gemaskeerd worden naar de buitenwereld toe.

Vreemd ?
Nee totaal niet want op dát moment besef je pas hoe ongelooflijk belangrijk het is om over taalvaardigheid te beschikken. Daar naast word men vaak overmand door schaamte, onzekerheid, hulpeloosheid, eenzaamheid wat kan leiden tot onvoorstelbare paniek welke zich voornamelijk van binnen af speelt.

TERECHT ?
Nee, het is absoluut niet terecht want het is iets wat je overkomt en niet iets waar je om gevraagd hebt. Het kan ons namelijk allemaal overkomen, of we er nu een heftige of een terughoudende leefwijze op na gehouden hebben.

WAT TE DOEN ?
Men kan therapieën volgen maar vooral ook véél zelf doen. Ik zelf begon met het aan laten rukken van puzzel boekjes met “woord zoekers”, nadat ik geconfronteerd werd met het feit dat ik niet meer kon lezen nog schrijven. Dé ultieme manier om op lekker eenvoudig en op ontspannen wijze weer woord herkenning op te bouwen.

ONTHOUDEN
Nadat je woordherkenning én zelfvertrouwen weer een beetje opgebouwd is, kan je aan de gang gaan met zinnen, door bijvoorbeeld met “zweedse raadsels aan de gang te gaan. Hier moet je doorgaans korte zinnen lezen om vervolgens je woord herkenning toe te passen om de puzzel op te kunnen lossen. Meeste puzzels komen de zelfde vragen regelmatig terug, waar door je ongemerkt jezelf aan het trainen bent in het onthouden.

NEXT STEP:
De volgende stap is het over stappen op kruiswoordraadsels en het lezen van korte stukken tekst, denk bij dat laatste vooral aan “bericht koppen”. Ik heb me maanden lang alleen maar beperkt tot het lezen van krantenkoppen.

HULPMIDDELEN:
Er bestaan tegenwoordig naast puzzelboekjes een enorme reeks aan hulpmiddelen welke gratis ter beschikking staan. Van informele zoekspellen tot aan uitgebreide programma’s op de computer. Veel tekst verwerking programma’s beschikken over spellingscontrole, welke men óók kan inzetten om de taalbeheersing te vergroten.

App’s

Één voorbeeld van hulpmiddelen is hier naast weergegeven en te vinden in bv. De App-store. Gridplayer is een gratis communicatie app. Maar zo zijn er nog veel meer, kijk maar eens op bv mijnboodschappenlijst.nl voor een boodschappenlijst App.

Doe er je voordeel mee 😉


SUCCES

Ik moet er wél bij zeggen dat het niet automatisch betekend dat je taal beheersing weer als voorheen word, maar het helpt je wel vooruit, afhankelijk van wát er beschadigt is tijdens het oplopen van NAH.

Belangrijkste tip welke ik mee kan geven is; oefen en train jezelf dagelijks en liefst op een informele ontspannende manier. Zorg dat je tussendoor voldoende rust !

Grtz, Paul

Please follow and like us: