Geuren zijn er niet voor niets !

Geurfilters zijn filters welke de hersenen opbouwen aan de hand van ervaringen om uiteindelijk zichzelf te ontlasten. Uiteindelijk verdelen de hersenen deze geuren in 3 verschillende groepen welke ik hier zal weergeven.

  1. NIET TER ZAKEN DOENDE

Dagelijks krijgen we te maken met duizenden verschillende geuren. Als we deze allemaal bewust zouden moeten waarnemen, draaien de hersenen overuren en hebben ze geen capaciteit meer over voor andere taken. Vandaar dat de hersenen alle “gewone’ geuren direct zal scheiden van essentiële geuren en uiteindelijk zullen deze geuren ook niet door ons worden opgemerkt al zijn ze er absoluut wel !

  1. BELANGRIJKE GEUREN

De overgebleven geuren worden óók weer gescheiden namelijk in belangrijk en noodzakelijke geuren. Iedereen kent het voorbeeld wat ik nu ga geven. We lopen door de stad op een zaterdag ochtend omdat we een nieuwe broek nodig hebben. Ineens trekt de geur van de bakkerij welke we net passeerde onze volle aandacht en ja, we krijgen zowaar nog niet direct honger máár op z’n minst wel ontzettende trek en velen van ons laten zich misleiden om tóch terug te gaan om wat te eten te halen. In dit geval is deze geur belangrijk omdat wij zélf deze geur gekoppeld hebben aan iet wat we graag hebben.

  1. NOODZAKELIJKE GEUREN

Uiteindelijk blijft er ook een categorie noodzakelijke geuren over. Zó noodzakelijk dat zelfs wanneer we slapen, de hersenen op deze geuren bedacht is en zodra deze binnen komen, worden we met alle geweld gewekt en moeten we als een gek op weg naar buiten. De geur van brandlucht betekend nood en actie !

WEGVALLEN

Kunt u het zich nu nog voorstellen dat er mensen zijn welke helemaal geen hongergevoel of trek meer kennen omdat ze niet geprikkeld worden ? Dat er mensen zijn die dus niet gewaarschuwd worden in hun slaap ?

Maar kunt u zich óók voorstellen dat er mensen zijn die werkelijk alles ruiken (voor zo ver de geurpapillen ontwikkeld zijn). Ofwel iedere lichaamsgeur ruiken van elk persoon welke hen pad kruist. Maar óók elke favoriete honden-plasplaats ruikt gelijktijdig met de geur van bloesem ? U moet voor de aardigheid eens een experiment doen door van allerlei totaal niet met elkaar te verenigen geuren bij elkaar te brengen en er dan eens aan te ruiken. Dan zal je ontdekken hoe ongelooflijk onze wereld eigenlijk stinkt !

In beide gevallen is er spraken van verstoring van geurfilters waar we als mens doorgaans totaal niet bij stil staan maar ruiken betekend tijdig gewaarschuwd worden !

Please follow and like us: