Overbelasting, wat het betekend en hoe ontstaat het ?

Tja, over dit item is al heel wat gesproken, wat niet vreemd is want de hele maatschappij is gericht op presteren en produceren. Het is dan ook niet vreemd dat meegaand in deze flow, het merendeel van behandelaren maar bleven aansporen, ook al gaf de cliënt tot in den treuren aan dat hij/zij het niet meer trok.

Het monotone beeld van keihard aan de gang gaan en na maanden om onverklaarbare rede in elkaar storten werd een dagelijks fenomeen en desondanks blijft men mensen pushen omdat men lichamelijk over het algemeen toch weinig mankeert, dus kan het geen kwaad om keihard te werken aan conditie opbouw. Immers een bijna altijd voorkomende klacht is moeheid en moeheid bestrijd je met goede nachtrust en opbouw van conditie.

De grote fout welke men standaard maakt, is het totaal voorbij gaan aan het feit dat het heel wel mogelijk is dat bepaalde hersenactiviteiten en/of kundigheden van de hersenen volledig weg zijn gevallen waar door er al overbelasting kan ontstaan zónder dat iemand zich fysiek in spant, laat staan wanneer hij/zij daar naast ook nog eens lichamelijk over de top gejaagd word.

Feit is dat we als mensenkind al beschikken over een geniaal stel “lege” hersenen. Dat wil zeggen dat alle elementaire functies aanwezig zijn om het wezen in stand te houden en om zich uiteindelijk verder te ontwikkelen. Daarbij moet men niet alleen denken aan het vermogen om dingen te leren maar óók om over het wezen te waken en te voorkomen dat het zichzelf vernietigt over overbelast.

Een voorbeeld ter voorkoming van lichamelijke overbelasting is “pijnprikkels”. Maar zo bestaat er ook een beschermmechanisme ter voorkoming van geestelijke overbelasting welke men filters noemt en wel omdat ze letterlijk filteren !

FILTERS
In het dagelijks leven krijgen we namelijk te maken met allerlei “neven” zaken waar we helemaal niets aan hebben en welke de hersenen enkel onnodig zouden belasten als we die allemaal zouden opnemen. Want hoe belangrijk is het nu dat we bij de buren een deur horen dicht slaan, dat we elke voorbij rijdende auto, fiets of voorbij vliegend vogeltje in ons opnemen als we lekker thuis koffie zitten te drinken óf op kantoor aan het werk zijn ? Precies, dat is totaal onbelangrijk en enkel zwaar belastend, vandaar dat de hersenen in staat zijn om een voorselectie te doen van wat wel en niet belangrijk zou kunnen zijn.

NAH is een van die aandoeningen waarbij vaak deze “filters” beschadigt raken of zelfs geheel weg vallen. Dat betekend dat in dat geval zelfs elk beenhaartje gevoeld word zodra men een broek draagt, kunt u het zich voorstellen ? Probeer u dan eens voor te stellen dat een tiental mensen zich om u heen vergaard hebben gedurende de hele dag allemaal met twee veertjes je proberen te kietelen waar ze maar kunnen.

PRECIES, daar word je stapel gek van !
Heb je hier geen last van, heb dan wat empathie voor je medemens 😉

Please follow and like us: