Koude allergie geen sneeuwpretje en heeft niets met verkoudheid te maken !

Toen ik enkele jaren terug mijn zus binnen zag komen, schrok ik behoorlijk. Geheel ingepakt alleen haar ogen vrij en het was nog niet eens zo heel erg koud. Ze vertelde dat ze eindelijk wist wat haar lastig viel, het was koude allergie !  Ik had er nog niet eerder van gehoord en wist ook niet wat ik er mee moest, tót dat ik een paar jaar later zélf met dit verschijnsel te maken kreeg. Maar wát is en doet koude allergie nou eigenlijk met je ?

Voor dat ik de praktijk hier deel, even wat achtergrondinformatie.

MEDISCHE VERKLARING:
Medische benaming voor koude allergie is Koude-urticara. Koude-urticaria is een zeldzame vorm van urticaria waarbij de klachten worden uitgelokt door blootstelling aan koude. Er wordt geschat dat per honderd mensen met urticaria er 3 of 4 last hebben van koude-urticaria. Bij koude allergie worden de verschijnselen veroorzaakt door vrijlating van histamine in de huid. De antistoffen  welke bij deze “histamine release” betrokken zijn, gericht zijn tegen een eiwit die normaal vrijkomt tijdens blootstelling aan koude of in zeldzame gevallen tegen een abnormaal eiwit (bv. cryoglobulines). 

Er bestaan grofweg 3 verschillende vormen van koude allergie en wel;
1. DIRECTE KOUDE-Contact Urticaria.
2. CRYOGLOBULINAEMIE
3. FAMILIARE VORMEN.

Ik zal deze onder aan de pagina verder beschrijven maar voor nu wil ik het even oppervlakkig houden om er geen langdradig verhaal van te maken 😉

IN DE PRAKTIJK:
Koude allergie heeft dus NIETS met verkoudheid te maken al denken veel mensen dat wel.  Koude allergie kan spontaan ontstaan maar ook genetisch bepaald zijn. Ik wist dat mijn zus hier erg last van had, maar ik had nergens last van tót ik er een paar jaar later mee geconfronteerd werd. Ik krabde al jaren s nachts mijn hele benen open in mijn slaap van de jeuk. Ik dacht dat mijn benen last van een droge huid had en zodoende begon ik met creme en andere voedende middelen. Maar in plaats van dat de jeuk weg ging, werd de jeuk alleen maar erger. Ik krabde niet alleen s’nacht meer maar ook overdag was de jeuk niet meer te harden. Uiteindelijk werd door de huisarts vastgesteld dat ook ik last had van koude allergie. In kreeg medicatie en verdraaid ik had minder last van jeuk !

In de afgelopen jaren heeft de koude allergie zich helaas verder uitgebreid en zelfs zodra ik onder de douche uit kom dan begint de ellende al. Ik droog me al expres in de douche af en schiet meteen kleren aan maar dat mag niet helpen helaas.  Zelfs handen een paar seconden in koud water steken is al voldoende om een alergische reactie op te roepen, dus ook daar kijk ik tegenwoordig wel mee uit.

Ik hoop dat ik nooit te maken ga krijgen met een ANAFYLACTISCHE SHOCK want daar zit geen mens op te wachten. Zodra die intreed dan rest enkel nog de weg naar een spoed eisende hulp in het dichtstbij gelegen ziekenhuis voor een spoed behandeling met o.a. adrenaline. Gelukkig is dat redelijk te vermijden door altijd voldoende kleding bij je te hebben maar je weet het natuurlijk nooit hoe je lichaam gaat reageren.

Helaas heb ik de familiare vorm en zal deze dus heel mijn leven met me mee zeulen. Maar de overige vormen kunnen 5 tot 9 jaar last veroorzaken om vervolgens spontaan weer te verdwijnen.

Hier onder dan de eerder beloofde uitleg over de 3 verschillende vormen 😉

DIRECTE KOUDE-Contact Urticaria.
Dit is de meest voorkomende vorm. Hierbij ontstaan binnen een kwartier tot een uur na contact met koude. Bij de zeldzamere “vertraagde type” ontstaan  de bulten pas na enkele uren. Deze bulten blijven een paar minuten tot een uur bestaan.

CRYOGLOBULINAEMIE
Deze vorm is zeer zeldzaam en komt bij ongeveer 1% van de gevallen van koude-urticaria voor. Bij deze aandoening worden antistoffen gemaakt tegen afwijkende eiwittten , cryoglobulines, die in het bloed worden aangemaakt bij koude blootstelling. Cryoglobulinemie kan op zichzelf bestaan maar kan ook veroorzaakt worden door een onderliggende ziekte zoals leukemie, ziekte van Pfeiffer of bepaalde bindweefselziekten. Bij de oorzakelijke ziektebeelden worden behalve urticaria ook vaak andere verschijnselen gezien zoals het fenomeen van Raynaud, blauwpaarse verkleuringen van de huid en huidinfarcten.

FAMILIARE VORMEN.
Sommige vormen van koude-urticaria worden erfelijk overgedragen. Er is hierbij sprake van een “autosomaal dominante overerving”, d.w.z. de kans dat de ziekte bij de nakomelingen  wordt overgedragen is 50%. De wat meer rode galbulten zijn hierbij pijnlijk en treden na enkele minuten op na blootsteling aan kou ( de onmiddellijke vorm) óf pas na 9 tot 18 uur (vertraagde vorm) en kunnen dan tot zo’n 48 uur blijven bestaan. Een reactie gaat vaak gepaard met een algehele malaise (hoofdpijn, koorts, gewrichtspijn). De eerste verschijnselen treden al tijdens de kinderleeftijd op. 

PRAKTIJK:

Please follow and like us: